Instalacija i konfigurisanje (podešavanje) Jave, i kompajliranje i pokretanje Java aplikacija (za Windows)

Ako želite da naučite programiranje u Javi najpre morate instalirati Javu na svoj kompjuter i podesiti (konfigurisati) je.

Download i instalacija

Najpre bi trebalo da skinete (download-ujete) aktuelnu verziju Jave (JDK-Javin razvojni paket). Najpre odete na sajt za skidanje (sledeći link)
Download Java JDK


Naravno, prihvatite njihove uslove (čekirate radio dugme "Accept License Agreement"), pa download-ujete odgovarajuću verziju (na primer za 32-bitni Windows-označen crveno na prethodnoj slici)Zatim odete na mesto gde ste skinuli fajlpa pokrenete instalaciju.Dalje pratite čarobnjakaUsput će vam biti ponuđena i instalacija aktuelnog JRE (Javinog pokretačkog okruženja)koje takođe treba instalirati (samo dalje-next).
I na kraju-Finish (ne morate se registrovati)Konfigurisanje (podešavanje)

U svrhu podešavanja putanje morate otići do System Properties: kod Windows XP-a desni klik na "My Computer" (u startnom meniju ili na desktopu) pa odaberete "Properties" (na dnu), a onda u tako dobijenom prozorčiću odaberete karticu "Advanced".
U Windows 7 pronađite "Advanced system settings", preko kontrolnog panele ili desnim klikom na "Computer" u startnom meniju, odabirom stavke "Properties" i u tako dobijenom prozoru klikom na "Advanced system settings", pa ćete doći na isto.Odaberete (levi klik) dugme "Environment Variables...", i u novodobijenom prozorčiću u "System variables" (donje polje) odaberete promenljivu "Path" (levim klikom) pa pritisnete dugme "Edit".U novodobijenom prozorčiću kliknete u drugo polje ("Variable value"), desnom strelicom odete do kraja desno, stavite tačku-zarez (ako ne postoji) pa upišete punu adresu do Javinih izvršnih fajlova. Da ne biste kucali (postoji mogućnost greške i sporo je) najbrži način je otići u Javin "bin" direktorijum pa iskopirati putanju

pa zalepiti ("paste") iza znaka tačka-zarez. Nakon upisivanja to bi moralo izgledati slično kao na sledećoj slici.Sada vam samo oastaje da sve to potvrdite i pozatvarate prozore pritiskanjem dugmadi "OK".

Kompajliranje i izvršavanje Java aplikacija

Kada napišete neku Javinu aplikaciju trebe prvo da je iskompajlirate i dobijete fajl (fajlove) sa istim imenom, ali ekstenzijom "class". Pretpostavimo da se java fajl nalazi u sledećem direktorijumuDa bi ste ga iskompajlirali uradite sledeće: Otvorite "Command Prompt" (crni DOS prozor) koji možete naći u "Accessories" ili u polju "run" ukucajte "cmd" pa udarite Enter. U mom slučaju Java fajl je na "D" particiji pa je potrebno ukucati "D:" (veliko slovo-oznaka particije sa dvotačkom iza njega) i pritisnuti Enter.Vi to ne morate raditi ako vam je fajl na istoj particiji. Sada treba da promenite putanju (ako vam fajl nije u korenu D direktorijuma-meni nije). Direktorijum se menja tako što se ukuca "cd" pa razmak i onda nova putanja (adresa na istoj particiji).Da ne biste kucali putanju, odete u folder u kome je Java fajl pa iskopirate putanju (adresu)pa desnim klikom na površinu Command Prompt-a zalepite (paste) adresu i pritisnete Enter.Tako ste podesili putanju do vašeg Java fajla.Sada ukucate "javac" (to je Java kompajler) pa razmak, pa ime fajla zajedno sa ekstenzijom "java". Zatim pritisnite enter. Ako nije prijavljena nikakva greška (nema nikakvih poruka između dva komandna reda-kao na sledećoj slici) fajl je iskompajlirana u drektorijumu sa java fajlom pojaviće se jedan ili više class fajlova, sa istim imenom, ali ekstenzijom class.Sada Java aplikaciju (class fajlove) pokrećete tako što u komandnom prozoru kucate "java", pa razmak, pa ime fajla, ali BEZ EKSTENZIJE i opet Enter.I najzad, java aplikacija je pokrenuta...Ova aplikacija, na primer, množi racionalne brojeve. Ukucate brojeve u prva dva polja, a onda se pritiskom na dugme, u trećem polju, ispisuje njihov proizvod. Ako želite isprobati prethodno objašnjene postupke, java fajl koji je korišćen za primer možete skinuti sa sledećim linkom.
mnozenje.java.
Nisam baš bio dosledan u davanju imena java fajlu i odgovarajućoj klasi: Običaj je da ime java fajla i odgovarajuće klase počinje velikim slovom. U našem primeru "Množenje.java", umesto "množenje.java". Omaklo se :).